Škola plus

Španskih boraca 24, Novi Beograd, skolaplus.rs@gmail.com
Moja korpa knjiga: 0 | din: 0,00

O knjizi

Besede znamenitih srba

Autor: Milentije Đorđević
Dizajn: Željko Rajačić
Edicija: OSTALA IZDANJA

Godina izdanja: 2005
Oprema: 427 str, broš

Cena: 836,36 dinara
Porez (10%): 83,64 dinara
Ukupna cena: 920,00 dinara

Kupovina

Izvrši porudžbinu
Kako naručiti knjigu?

Proces naručivanja odabranih knjiga u svakom trenutku mozete zapoceti klikom na link Moja korpa

Odlomak (PDF, 603 KB)

Knjiga Besede znamenitih Srba predstavlja svojevrsnu antologiju srpskog besedništva koja u istorijskoj perpektivi čitaoce upoznaje sa najvećim srpskim misliocima, duhovnicima, piscima, i državnicima u ulozi govornika. Njihove besede, izgovorene u različitim vremenima, prilikama, i različitim povodima, bile su neka vrsta putokaza kroz viševekovnu srpsku istoriju.
Priređivač ove antologije, želeo je da nadoknadi izvesne praznine u pogledu nedovoljne istraženosti istorije srpskog besedništva kao i one koje se odnose na problematiku definisanja žanrova, uticaja, promena i periodizacija.Preuzimajući enciklopedijsku ideju priređivač antologije je bio svestan svih rizika koje takav poduhvat podrazumeva. U predgovoru prvog izdanja ove knjige on ističe da je poduhvat sastavljanja celovite istorije srpskog besedništva: „podrazumevao mnogo posla, ali i valjano poznavanje srpske istorije, kulture, književnosti, religije, prava, politike i umetnosti“.Višegodišnji život ove knjige i neosporna priznanja i ocene koje je dobila govore da je taj poduhvat uspeo. Ovim izdanjem, koje autor uglavnom smatra konačnim, završava se i njegov desetogodišnji istraživački rad na proučavanju srpskog besedništva i rad na uobličavanju ove knjige.
Ne možemo a da na kraju naše preporuke ne istaknemo kapitalnu vrednost ove knjige koja čitaocima predstavlja više od osam vekova srpskog besedništva i koja ih nesumnjivo upoznaje sa najvažnijim segmentima srpske istorije i kulture.U najširem smislu ova antologija je neka vrsta srpske istorijske čitanke i zavetna knjiga srpskog patriotizma.

Galerija


Škola plus 2008 © Sva prava zadržana

Dizajn & razvoj Newtec Solutions